La creació dels mallorquins Marta Barceló i Joan Miquel Artigues va ser guardonada ahir (23/08/2012) amb el premi més prestigiós del Festival Fringe d’Edinburgh, un Total Theatre Award per millor creació de teatre físic i visual. El jurat estava configurat per crítics, creadors, i programadors com Tony Dean, Jo Crowley (BBC), Dorothy Max Prior (TotalTheatre Magazin), Donald Hutera (The Times), Cora Bissett, Tom Creed, Joelson Gusson, Matt Burman (Warwick Arts Centre), Caroline Routh , i Lyn Gardner (The Guardian),
Aquests premis, que a més a més están recolzats per Barbican, University of Chichester, University of Winchester, and Warwick Arts Centre, suposen un aval l’hora d’exportar aquesta creació a la resta del món.
Aquest reconeixement es suma a les nombroses critiques afalagadores per part de la premsa internacional especialitzada, essent un dels 6 espectacles més recomanats del Fringe d’entre els milers d’espectacles de tot el món durant tot el més d’agost. L’aposta de la coproducció de Res de Res i Artigues està recollint uns fruits que els projectarà a fer una gira per Australia, Italià, Xina, Irlanda i el Regne Unit.
Periodistes del nivell de Lyn Gardner de The Guardian, i programadors internacionals l’han recomanat també a traves del seu twitter personal. Titulars com “meravellós viatge emocional”, “extraordinary pas a dos”, “un treball de moviment increïblement precís i arriscat” o “aconsegueixen dir més en onze minuts que altres espectacles que duren dues hores”, han fet que ara mateix tenguin plens els 10 passis diaris que faran fins dia 27 d’agost a Escòcia.
Remor és una peça de teatre físic d’11 minuts de durada, que té lloc dins d’un cub de fusta i ferro concebut com a instal·lació artística i que potencia la relació entre el públic i els dos intèrprets. Son moltes les sensacions que provoquen al públic, com podem llegir al llibre de comentaris on els espectadors poden deixar constància de la seva experiència: “11 minuts que valen una vida”, “En vostra troballa hi trob el sentit del teatre”, “Gràcies per aquesta bella, intensa i apassionant peça de moviment”, o “Mai havia vist res tan commovedor”.
Remor es va crear fa un any a l’interior d’una cel·la de l’antiga presó de Palma, i posteriorment Res de Res i Artigues decidiren establir un marc de col·laboració que permetés consolidar el projecte a nivell artístic i impulsar la seva distribució internacional. Impuls en el que ha estat molt important l’estructura i la trajectòria de Res de Res, una productora consolidada especialitzada en teatre gestual i tècniques de circ, que entre d’altres projectes artístics està duent a terme la reforma de l’antic cine de Sineu per convertir-lo en un centre d’investigació escènica de referència a les Illes Balears. A Joan Miquel Artigues, el coneixem principalment pels seus personatges protagonistes a series de televisió com Mossèn Capellà, L’Anell o El secreto de Puente Viejo d’Antena 3. Però també ha apostat en la seva trajectòria per la vessant de creador, faceta que també està potenciant en aquesta nova etapa de la seva carrera.
El projecte escènic s’ha culminat amb un enregistrament audiovisual de la peça, que serà estrenat el proper 8 de setembre a les 21h a Kaleuxe, un nou espai per a la venda i exhibició d’art contemporani a Palma.
Els vostres comentaris