un lloc de cultura peculiar

Noticias

El poder de les paraules, un documental sobre Antònia Vicens

Posted by on 27 Ene, 2023 in Fancine, Notícies, portada | 0 comments

El poder de les paraules, un documental sobre Antònia Vicens

Aquest dissabte s’estrena a les 19 hores al Teatre Principal de Santanyí el documental El poder de les paraules, sobre l’escriptora Antònia Vicens, dirigit per David Serra i Irene Sala.

El documental arrenca al Santanyí de postguerra, durant la infantesa de la escriptora, que des de ben petita va mostrar la seva passió per l’escriptura. Ella mateixa explica: “Em record escrivint sempre, fins i tot quan encara no havia après ni ortografia ni gramàtica, quan no havia tengut un llibre a les meves mans. Jo mentalment sempre escrivia perquè les paraules em fascinaven. Creia que podia compondre tot un món, el món que jo desitjava, el món que jo m’imaginava, i crec que això era perquè el que veia no m’agradava gaire”.

Una dedicació literària que ha convertit Vicens en un dels referents de les lletres catalanes, amb premis tan importants com ara el Premi Nacional de Poesia o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Una pionera en el tractament de temàtiques tan actuals com el boom turístic o la corrupció, sempre ha demostrat el seu compromís amb la llengua i la cultura de les Illes.

El poder de les paraules es una producció de Tots Contents, coproduïda per IB3 i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Santanyí.

Els 30 anys del Teatre del Mar amb la festa Som aigua de mar

Posted by on 26 Ene, 2023 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

Els 30 anys del Teatre del Mar amb la festa Som aigua de mar

Aquest dissabte tindrà lloc l’acte central del 30 aniversari del Teatre del Mar que ho celebrarà amb la festa Som aigua de mar.

A partir de les 20 hores començaran tota una sèrie de propostes, que inclouran la projecció del micro documental «30 anys TdM», una presentació a càrrec del president de la Fundació Teatre del Mar, el catedràtic Joan Mas i Vives, la intervenció de Biel Mesquida, Patró honorífic, la distinció de les T de Plata del Teatre del Mar, una representació de Marina Nicolau que  diu Biel Mesquida («El prisat escau a Ismene»), i la intervenció musical del músic i compositor Miquel Àngel Aguiló amb «Baba ganoush».

Els altres a l’escenari del Sans

Posted by on 21 Ene, 2023 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

Els altres a l’escenari del Sans

Estudi Zero Teatre representa la seva darrera producció, Els altres de Jean Claude Grumberg, al Teatre Sans aquest cap de setmana de Sant Sebastià (20, 21 i 22 de gener, a les 20h els dos primers i diumenge a les 19h).

Aquesta comèdia aguda, de vegades amarga, és el retrat d’una realitat social on la intolerància, la xenofòbia i el racisme es mostren com a símptomes inequívocs de les nostres malaltes societats. Un muntatge que des d’un punt de vista lúdic i atractiu pretén provocar una reflexió que, amb la diversió i la lleugeresa aparent, incideixi en l’espectador de forma subjacent afavorint els plantejaments de tolerància i respecte en les relacions interpersonals.
Grumberg ens porta al seu món amb una ironia i una intel·ligència aprofitant els èxits del teatre de l’absurd i el transcendeix a força d’atorgar un sentit ple a cada frase i a cada escena.

Torna el combat teatral de dramaturgs al Teatre Mar i Terra

Posted by on 13 Ene, 2023 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

Torna el combat teatral de dramaturgs al Teatre Mar i Terra

Aquest mes de gener torna el combat teatral més esperat, el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Miquel Àngel Raió, Marina Salas, Pau Coya i Aura Foguet lluitaran enguany per fer el cim en aquest certamen de textos teatrals que enguany compleix la 9a edició i que se celebrarà el 13, 14 i 21 de gener al Teatre Mar i Terra.

Quina millor manera de començar l’any que amb un bon combat teatral. Una lluita cos a cos amb la paraula esmolada i el talent com a armes, les úniques que es permeten desenfundar en el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que com a cada mes de gener de ja fa nou anys tornarà a omplir de textos teatrals el Teatre Mar i Terra de Palma.

Des de la primera edició ara fa 8 anys, 32 dramaturgs i dramaturgues de les Illes han passat ja pel torneig ens han fet riure, plorar, pensar i emocionar amb els seus textos. Enguany seran Miquel Àngel Raió, Marina Salas, Aura Foguet i Pau Coya els que lluitaran per fer el cim al Mar i Terra i endur-se el cinturó de campió/na que actualment guarda amb pany i clau David Mataró, el guanyador de l’edició passada.

El Torneig de Dramatúrgia té com a principal objectiu promocionar i donar visibilitat als nous autors teatrals de les Balears en català i s’ha convertit ja en una cita ineludible per als autors i autores i per al públic amant del teatre i dels textos dramàtics en particular. Cada autor/ra veu com dos actors o actrius -dels quals no coneixerà la identitat fins hores abans del torneig- fan una lectura dramatitzada del seu text. Cada autor ha disposat de dos mesos per escriure un text per a dos intèrprets d’uns quaranta minuts de durada i té les 3 hores prèvies a l’enfrontament per assajar amb ells. El públic, que no sap de qui són els textos, serà qui decideixi amb els seus vots allà mateix qui passa a la següent ronda. El guanyador del nombre màxim de vots del públic serà el campió o campiona del torneig. En les 8 edicions passades, 84 actors i actrius de les Illes i de Catalunya han passat pel torneig, afavorint també l’intercanvi i les coneixences culturals i professionals. Els intèrprets que enguany participen en el torneig són: Ann Perelló, Biel Duran, Vicenta n’Dongo, Lucía Sánchez, Mar Fiol, Lluís Marquès, Sergi Torrecilla, Ignasi Guasch, Aina Zuazaga, Jacob Torres, Dafnis Balduz, Carlos Lecha, Mercè Martínez i Gypsi Nel·lo.

El Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears està organitzat per Produccions de Ferro en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma i amb el suport de la Fundació SGAE, Rosa Blanca i IB3 Ràdio, que duu a terme l’enregistrament dels textos finalista i guanyador en format de ràdioteatre per donar major visibilitat al treball de les autores i autors.

Lucifer, 667 en el Rívoli

Posted by on 11 Ene, 2023 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

Lucifer, 667 en el Rívoli

Se estrenó en versión corta hace ya un par de años en el Teatre de Barra, y ahora llega en su formato extendido al escenario cómico del Rívoli. Lucifer, 667 Unsouled se representa este sábado día 14 a las 22 horas. Una comedia endiabladamente divertida escrita por Alfonso Morillas, dirigida por Alex Tejedor e interpretada por Laura Andúar y Josep Mercadal.

Pandemias, virus, guerras, El Gran Apagón Mundial, corrupción a diestro y siniestro, gente que dice en otro orden de cosas… El diablo está agotado de hacer el mal y necesita unas vacaciones con urgencia; olvidarse de sus poderes y responsabilidades como agente del mal en la tierra. Sin embargo, hay que tener cuidado con lo que uno desea.

El párrafo anterior sería la sinopsis argumental de la obra, pero resulta más elocuente y definitorio del espectáculo al que nos enfrentamos estas palabras extraídas de su dossier: A simple vista, Lucifer, 667 puede parecer una obra algo vacua, llena de chistes baratos, juegos de palabras y situaciones absurdas. Y efectivamente, lo es.

Entradas en https://rivolicomedy.com/lista-eventos/lafua-lucifer-667-unsouled?occurrence=2023-01-14

La Fornal d’Espectacles celebra el 20è aniversari de la seva fundació

Posted by on 11 Ene, 2023 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

La Fornal d’Espectacles celebra el 20è aniversari de la seva fundació

El 2023 és una data especial per La Fornal d’Espectacles. La companyia compleix vint anys d’ençà del seu naixement, un número significatiu que convida a fer una mirada enrere i recordar el camí recorregut fins aquí. Dues dècades de teatre, d’aprenentatge, d’històries i aventures… La companyia ha anat creixent al llarg d’aquests anys, però ha mantingut sempre l’esperit que un dia va ser decisiu per impulsar el projecte.

Vint anys donen per molt. En aquest temps La Fornal d’Espectacles ha produït 44 espectacles diferents i ha realitzat 2.982 funcions en les quals han assistit un total de 212.871 espectadors. També s’ha aconseguit una considerable projecció exterior, amb presència a 10 comunitats autònomes i a Andorra. Les seves històries s’han pogut veure arreu de les Illes Balears i han arribat a Catalunya, el País Valencià, Aragó, Galícia, Cantàbria, Andalusia, Madrid, Castella i Lleó i el País Basc. Així mateix, han estat seleccionades a 8 fires i festivals reconeguts, on s’han fet fins a 66 funcions. I cal destacar que al llarg d’aquestes dues dècades la companyia i el seu director, Joan Gomila, han rebut 27 premis, nominacions i reconeixements.

La Fornal d’Espectacles també ha realitzat altres treballs de retorn social, contribuint a la difusió de la cultura a les Illes. Per exemple, ha donat suport i impuls a la FIET o Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i ha participat en l’organització d’iniciatives com la Diada de Mallorca, la Fira de rondalles de Sa Pobla i el Son Servera Clown. A més, ha donat suport tècnic a diferents teatres de Mallorca i, sobretot, destaca l’obertura d’una sala pròpia a Manacor l’any 2015. Allà recentment ha creat les seves residències d’investigació artística. Tot plegat dibuixa un llarg camí de La Fornal d’Espectacles, que encara no ha acabat. La companyia continua treballant per avançar i créixer professionalment i personalment. Enguany emprenen il·lusionats una nova temporada amb més i nous espectacles en distribució. L’agenda és plena de propostes destinades a públic adult i familiar per celebrar junts un any més de teatre i un any més de La Fornal.                    

Bases de la XXII edició del concurs del Teatre de Barra: Play it again…

Posted by on 10 Ene, 2023 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

Bases de la XXII edició del concurs del Teatre de Barra: Play it again…

Play it again

…. als millors bars de Blanquerna.

1 i 2- Convocatòria i TEMA

Inspirant-nos en la petició que Rick Blaine li adreça al pianista Sam a Casablanca, convidem als dramaturgs i dramaturgues que participin en aquesta edició, que tornin a tocar, és a dir, que versionin, una escena d’algun film del cinema clàssic. Per Cinema Clàssic entenem tots aquells films que, amb el pas del temps, la seva qualitat els ha convertit en inoblidables referents de la memòria col·lectiva cinematogràfica. Estan admesos tots els gèneres i formats -comèdia, drama, musicals, ciència ficció, dibuixos animats…- La única obligació és que s’hagin estrenat a la gran pantalla entre 1900 i 1960.

 3- Condicions tècniques

3.1 L’acció ha de transcórrer, obligatòriament, en un bar. El text ha de ser anònim (presentat sota pseudònim) i estar escrit per a dos intèrprets, en llengua catalana o castellana. S’ha d’inspirar, obligatòriament, en una escena d’una pel·lícula del repertori del Cinema Clàssic.  El text haurà de portar com a subtítol el nom de la pel·lícula en la que està inspirat.

La representació de l’obra no pot durar més de 15 minuts.

3.2 El text ha de ser inèdit, és a dir, mai publicat, i mai representat a les Illes Balears. En el cas de que hagi estat representat a d’altres comunitats autònomes o països, és obligatori que si fos triat, l’equip artístic (actors i director) siguin professionals i nascuts o residents a les Illes Balears.

3.3 El text s’haurà de presentar en un arxiu PDF  en lletra Arial a cos 12. No haurà d’estar escrit en majúscules i les acotacions explicatives hauran d’estar en cursiva.

3.4 Cada participant només pot presentar una obra.

4- Participants

L’accés a aquesta convocatòria és lliure. No s’estableix cap condició d’edat, de residència ni de vinculació a cap sector o activitat professional concreta.

5- Jurat

El jurat estarà presidit per un representant d’Òrbita Editorial i format per un mínim de tres vocals, triats per l’editorial amb el criteri de professionalitat o prestigi reconegut en l’àmbit professional o cultural de la matèria establerta. Hi actuarà com a secretari (amb veu i vot) un membre de l’editorial.

6- Presentació de sol·licituds: requisits, terminis i documentació

6.1 El termini de presentació dels texts acaba a les 23.55 h del diumenge 5 de febrer de 2023. Tota la documentació s’haurà d’enviar, obligatòriament, via correu electrònic a l’adreça: orbitaeditorial@gmail.com.

6.2 El concursant haurà de crear una adreça de correu electrònic a l’efecte on consti el seu pseudònim (i on, en cap cas no es pugui identificar qui és la persona participant). Des d’aquesta adreça haurà d’enviar un missatge i indicar el pseudònim a l’assumpte i en el qual adjuntarà un arxiu que contingui l’obra que presenta a concurs. Aquest arxiu estarà identificat amb el títol de l’obra.

7- Selecció i desenvolupament

7.1 Un cop finalitzat el període d’inscripció, el jurat llegirà tots els textos presentats i es reunirà el dimecres 8 de febrer de 2023, a porta tancada, per seleccionar els 3 textos que seran representats en la propera edició del Teatre de Barra, juntament amb altres dos propostes que han sigut un encàrrec directe a dos dramaturgs guanyadors de passades edicions del Teatre de Barra. Es penjarà a la web d’òrbita EDITORIAL i al seu FACEBOOK el títol dels textos finalistes aquell mateix dimecres, entre les 16 i les 17 h. A partir d’aquell moment, els participants finalistes disposaran de 24 hores, és a dir, fins al dijous 9 de febrer de 2023, per a posar-se en contacte amb l’organització, a través del mail d’ÒRBITA o del telèfon 638221173 i identificar-se.

7.2 El jurat es reserva el dret de afegir o excloure un text si ho considera adient en funció de la qualitat dels originals presentats. En tal cas s’afegirien o llevarien els establiments que fossin necessaris per acollir la totalitat dels muntatges.

7.3 Els participants finalistes disposaran fins a l’1 de març de 2023, dia en que es farà l’assaig general, per preparar la representació de l’obra. Poden seleccionar un director per dirigir la seva proposta o dirigir-la ells mateixos. Així mateix, l’elecció dels dos actors és lliure. En qualsevol cas, els actors i el director escollits han de ser professionals.

7.4 L’organització assignarà el bar a cada obra seleccionada, sempre tenint en compte les necessitats tècniques i les peculiaritats de cadascuna.

7.5 Les  obres seleccionades es representaran durant 5 DIJOUS consecutius, els DIJOUS 2, 9, 16, 23 i 30 de març. Cada dijous es realitzaran 4 representacions consecutives de cada obra, entre les 20 h i les 22:30 h. El públic assistent valorarà de 0 a 10 les obres i els intèrprets en una butlleta preparada a l’efecte.

7.6 L’organització es reserva el dret de prorrogar el calendari de representacions si les circumstàncies ho exigeixen i ho permeten.

7.7 El nom de tots els guanyadors es donaran a conèixer, una vegada l’organització hagi conclòs l’escrutini, el dissabte 1 d’abril de 2023, en un acte públic al teatre municipal Mar i Terra, on es representaran les obres finalistes.

7.8 És obligatori, per a totes les companyies finalistes, participar en la final del Mar i Terra.

8- Pagaments i Premis

8.1 S’estableixen cinc premis:

Premi al millor text

Premi a la millor actriu.

Premi al millor actor.

Premi a la millor obra.

Premi al millor director

8.2 El premi al millor text i al millor director serà atorgat pel jurat responsable de llegir els textos presentats.

8.2 Els premiats rebran el tamboret del Teatre de Barra com a guardó.

8.3 L’entrada per a cada representació costarà 4 euros. Del total recaptat, un cop descomptades les despeses relatives a contractació i seguretat social dels actors, es faran les següents particions: El 30% per Òrbita Editorial i el 70 % de la recaptació es repartirà a parts iguals entre les 5 companyies. De la part que li pertoca a cada companyia, el director en cobrarà una sisena part, el dramaturg una altra sisena part, i els actors dues sisenes parts.

8.4 La recaptació de la final del Mar i Terra, l’entrada a la qual costarà 12 euros, un cop descomptada la part corresponent a l’Ajuntament, es dividirà a parts iguals entre les 5 companyies, amb les mateixes proporcions que la recaptació dels bars.

9- Altres determinacions

9.1 ÒRBITA EDITORIAL es reserva el dret, en funció de la qualitat dels textos presentats, de publicar aquells textos que li semblin interessants des del punt de vista literari, encara que no es representin.

9.2 Els dramaturgs cedeixen els seus drets d’autor a ÒRBITA EDITORIAL, que publicarà un recull de totes les obres finalistes. Així mateix, ÒRBITA EDITORIAL tindrà l’exclusivitat de programar les representacions que consideri adequades de les obres finalistes durant les dues temporades següents.

9.3 Un cop acabat el Teatre de Barra i quan ORBITA EDITORIAL programi la representació de les obres finalistes a qualsevol espai de les Illes Balears o a d’altres comunitats autònomes, els actors rebran la part proporcional del 66% recaptat, amb un catxet mínim de 100 euros. Els autors rebran 25 € per cada bolo. Aquest import anirà a càrrec dels beneficis d’ÒRBITA EDITORIAL (34% de la recaptació), i, en cap cas, minvarà el catxet dels actors.

9.4 ÒRBITA EDITORIAL pot introduir les modificacions que consideri convenients en el desenvolupament del concurs per al seu bon funcionament i ha de resoldre totes les qüestions que puguin sorgir pel que fa a la interpretació de les bases.

9.5 La participació en aquesta convocatòria implica l’acceptació estricta de totes les bases, de manera que se n’exclouran les inscripcions que no compleixin les condicions en la forma establerta.

9.6 ÒRBITA EDITORIAL no es fa responsable de les opinions ni de les imatges o dels continguts inclosos a les obres admeses a concurs ni s’hi identifica necessàriament. En qualsevol cas, no s’admetran a concurs.

El Teatre del Mar compleix 30 anys amb una programació de luxe

Posted by on 4 Ene, 2023 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

El Teatre del Mar compleix 30 anys amb una programació de luxe

El Teatre del Mar fa 30 anys i, com no podía ser d’altra manera, ho celebrarà fent teatre amb una programació excepcional. Al febrer començaran amb les Petites tragèdies d’Iguana Teatre (10, 11 i 12 de febrer), segons quatre peces d’Aleksandr Pushkin. I l’oferta continuarà tot l’any amb noms com Alberto San Juan, Leo Bassi, Mont Plans, Pont Flotant, Toni Albà o Titzina, entre d’altres. Així que no ens podem despistar i atendre a la programació mensual d’aquest espai, que enguany serà el referent teatral a l’Illa.

L’assetjament escolar a escena al Teatre Sans

Posted by on 15 Nov, 2022 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

L’assetjament escolar a escena al Teatre Sans

Tarambana espectáculos porta fins a l’escenari del Teatre Sans l’espectacle Here comes your men, que es representarà els dies 17, 18, 19 i 20 de novembre.

 Si bé el tema central és l’assetjament escolar, Here comes your man també parla de la solitud, de l’autoestima, del perdó, de la identitat, de quant sacrifiquem de nosaltres mateixos per complaure i ser acceptats pels altres. Però encara va més enllà: apareixen la seducció, la curiositat per allò prohibit, el sexe, la manipulació, la mentida i acaba fent-se la pregunta de si la venjança és legítima com a acte sanador del passat. Una producció valenta i arriscada. Un muntatge cru, directe i explícit, però molt necessari per mostrar una realitat latent al nostre país que encara és molt lluny de superar-se, i és que hi ha persones que pateixen violència, assetjament, intimidacions, abús i violacions per la seva condició sexual.

Xavi Castillo porta els seus Yonquis del dinero al Teatre del Mar

Posted by on 11 Nov, 2022 in Fanteatre, Notícies, portada | 0 comments

Xavi Castillo porta els seus Yonquis del dinero al Teatre del Mar

Pot de plom celebra 30 anys damunt l’escenari amb un nou monòleg de Xavi Castillo. Un joc teatral basat en el llibre de Sergi Castillo Prats, Yonquis del dinero: las diez grandes historias de la corrupción valenciana. Es tracta d’un gran fresc històric del que s’ha viscut a València al llarg d’aquests 25 anys, i un exercici de memòria històrica.

Una comèdia de denuncia absolutament desbaratada que es pot veure aquest cap de setmana, de l’11 al 13 de novembre, al Teatre del Mar.

Els seus responsables senyalen que “Per a nosaltres, treballar amb el llibre encaixa perfectament en la nostra trajectòria com a companyia de teatre. Després d’haver fet un monòleg al voltant de la Bíblia, ens trobem ara amb “la bíblia de la corrupció”. Estem molt agraïts a Sergi per deixar-nos jugar amb este material: Marcos Benavent, Zaplana, Fabra, Blasco, Rita, Rus, Ortiz, Cuesta… estan tots!”.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies