Les obres premiades són «Antoni M. Alcover i les Dones» de Magdalena Gelabert guanyadora de la categoria d’Assaig i «Animals a la carretera» de Francesc Company a la categoria de Poesia. Enguany la categoria de Narrativa ha quedat deserta.
L’edició del 2018 dotada amb 90.000 euros, compta enguany amb un canvi sustancial, ja que el premi està concedit íntegrament a l’autoria de les obres. D’aquesta manera es reconeix la seva importància i se’ls ofereix l’oportunitat d’escollir quina editorial publicarà les seves obres.
Amb la intenció d’apostar per la cultura i l’art, i donar visibilitat a artistes de l’illa per impulsar-los; s’ha convidat a l’artista d’art contemporani Nauzet Mayor ha crear les estatuetes dels Premis Mallorca 2018. L’artista, resident a Mallorca, ha exposat la seva obra al Casal Solleric, a la galeria Fran Reus i a Addaya centre d’art contemporani.
Mayor ha estat l’artista convidat per a fer les estatuetes per la seva trajectòria.
El president del Consell, Miquel Ensenyat i el conseller de Participació Ciutadana i Presidència Jesús Jurado; han fet entrega dels guardons dotats amb 30.000 euros el d’Assaig per Magdalena Gelabert amb l’obra «Antoni M. Alcover i les Dones» i el de poesia amb 25.000 euros per «Animals a la carretera» de Francesc Company.
Magdalena Gelabert, ha volgut dedicar la seva obra a totes les dones “L’objectiu principal d’aquesta recerca i la seva divulgació, és per treure a la llum els valors matriarcals positius i enriquidors que hi han a les rondalles i que són presens, a la nostra societat.” Francesc Company ha agraït a totes les persones que l’han persuadit en seguir escrivint i valora molt la decisió del jurat “Que m’han tret de l’ostracisme, ja que un autor sense premis ho té difícil per publicar. Sempre és preferible lluitar contra l’enveja que contra l’anonimat”.
Ensenyat, durant el seu discurs d’entrega, ha volgut destacar el compromís del Consell amb la llengua: “La llengua és una línia vermella que no cal traspassar, que és intocable. De fet, totes llengües són patrimoni de la humanitat i cada una d’elles representa una manera única i irrepetible de concebre el món. Poc favor li fan aquells que s’entesten a amagar-la, en tapar-la i en arraconar-la a un reducte folklòric.”
La direcció insular de Política Lingüística, depenent del departament gestionat per Jesús Jurado, treballa des de fa temps en fomentar i difondre la llengua catalana, tal com explica Jurado “Les institucions no haurien de quedar-se en el compliment de la llei de manera estricta. Retolar més en Català, o fomentar el seu ús en el temps de lleure és important, però hauríem d’aspirar a més, hauríem d’aspirar que la gent d’aquesta terra pugui viure en català, i no només sobreviure.”
Com a homenatge a un dels grans creadors literaris de Mallorca, Josep Maria Llompart, nomenat Fill Predilecte en 2018, els Premis Mallorca 2018 han finalitzat amb el descobriment del seu retrat, pintat per l’artista i bon amic de Llompart, Damià Jaume.
Cal fer esment a l’amistat i admiració entre Josep Maria Llompart de la Peña i Damià Jaume Guardiol; com Llompart va participar en el catàleg de la primera exposició de Jaume a la Sala Pelaires de Palma (1975) i que era habitual que el poeta i assagista col·laborés amb el pintor. Damià Jaume, a més de conèixer personalment a Llompart, es confessa un pintor figuratiu amb predilecció pel realisme poètic.
També s’ha fet entrega del diploma de Fill il·lustre a la neboda de Llompart, Cèlia Riba, que ha volgut agrair al Consell aquest acte “Crec, que Josep Maria Llompart estaria molt afalagat per aquest reconeixement, sobretot a la seva terra, la Mallorca estimada, que de vegades el feia sentir menystingut; ell que va lluitar tant per la gent, la cultura i el país.”
L’actuació musical del grup Vers Endins amb l’espectacle Ocellada, han conclòs l’acte musicant versos de Josep Maria Llompart.
Currículum de les persones premiades
Premi Mallorca d’Assaig 2018 amb 30.000 €
M. Magdalena Gelabert i Miró, amb l’obra «Antoni M. Alcover i les Dones»
Nascuda a Manacor, és llicenciada, màster i doctora en Llengua i Literatura Catalanes(UIB). Va ser directora de la Institució Pública Antoni M. Alcover. És membre del GREIB de la UIB, de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’IEC a través del Grup d’Estudis Etnopoètics, de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca. És investigadora especialista n’Antoni M. Alcover i rondalles.
Premis: Beca Antoni M. Alcover d’Estudi de la Llengua (2002), Reconeixement de Mèrits de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor (2008), Premi Santander-UIB als millors estudiants de doctorat de la UIB (2015), Premi Aina Moll de l’Obra Cultural Balear (2017), Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover (maig 2018).
Publicacions: Breu història de la llengua catalana (2002), Estudi del Sermó de la Conquista de Mallorca d’Antoni M. Alcover (2008), l’edició de Vetlada de Glosadors (2009) i N’Arnau (2011) d’Alcover oLa dona a les Rondalles Mallorquines d’Antoni M. Alcover (2018).
Com a poeta és autora de Dona sàpiens (2012) i Essència de mare (2017).
Premi Mallorca de Poesia 2018 amb 25.000€
Francesc Company Carrió amb l’obra «Animals a la carretera»
Nascut a sa Pobla el 1976. Escriptor i traductor. Ha traduït obra dels poetes nord-americans Michael Donaghy i William Matthews, i el darrer poemari de Patrick Phillips, Elegy for a Broken Machine.
És autor de diverses obres de poesia inèdites.
És membre fundador del CRVV (Centre de Recerca sobre el Vegetarianisme i el Veganisme), d’imminent presentació pública, dedicat a la difusió d’obres d’assaig sobre la controvertida qüestió animal.
Col·labora ocasionalment amb Joan Andreu Juan, artífex de la reconeguda promotora de concerts Pecan Pie, amb qui enregistra lectures de textos literaris amb música elèctrica.
El Premi Mallorca de Narrativa 2018 ha quedat desert.
Els vostres comentaris