Un llibre, Albert Camus i les Balears (Documenta Balear, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics) culmina el conjunt d’activitats (la posada en escena del seu Malentès, la inauguració de un parc a Palma amb el seu nom, un curs d’estiu i un cicle de cinema de la Universitat de les Illes Balears, una exposició de l’Aliança Francesa…) que s’han dut a terme amb motiu del centenari del naixement d’aquest Premi Nobel de literatura, nascut a Algèria el 1913, de família materna menorquina i que va visitar Mallorca i Eivissa el 1935 i en va deixar constància als seus escrits.
Coordinat per l’historiador i periodista Francesc M. Rotger i amb pròleg de l’acadèmica Carme Riera, cada capítol va a càrrec d’un autor, que estudia un dels aspectes dels seus vincles amb el nostre àmbit. El mateix Rotger parla de Camus i Mallorca, Josefina Salord de Camus i Menorca, Helena Tur de Camus i les Pitiüses i Joan Borràs de l’emigració a Algèria des de les illes, el seu origen matern.
Carlota Vicens Pujol realitza una introducció al personatge i l’obra, Hélène Rufat analitza el seus nexes amb l’exili republicà i Carles Cabrera la seva influència al teatre i la literatura en català. Josep Maria Nadal Suau explica els paral·lelismes de Camus amb el mallorquí Cristóbal Serra.
Camus i les Balears el varen presentar a La Biblioteca de Babel de Palma Francesc M. Rotger, Josep Maria Nadal Suau i Carme Riera, amb l’assistència de la majoria dels autors. També se n’han realitzat presentacions a Menorca i Barcelona.
Foto: Carme Riera, Josep Maria Nadal Suau i Francesc M. Rotger a La Biblioteca de Babel (FRANCESCA GELABERT)
Els vostres comentaris