Aquest més de gener s’impartirà a la sala La Fornal de Manacor un interessant curt de teatre documental.
A continuació reproduïm literalment la nota de premsa per qui estigui interessat:
De l’11 de gener al 8 de març tendrà a lloc a la Sala la Fornal el primer curs de teatre documental que es farà a les Illes Balears. Serà impartit de Jaume Miró, dramaturg i investigador. Miró ha duit a l’escenari espectacles com Els llargs camins, basat en el batle republica d’Artà, o Diari d’una miliciana sobre les inferemeres assessinades a Manacor l’any 1936
En aquest curs es mostraran, de maneres eminentment pràctiques, les vies actuals d’investigació per escriure una obra de teatre documental segons els quatre postulats de Peter Weiss:
El teatre de la informació.
- La renuncia a tota invenció (la desaparició del dramaturg en el text).
- L’ús de material real (Expedients, cartes, actes, entrevistes…).
- La situació de l’obra sobre l’escenari sense variar el seu contingut, però elaborant-lo en la forma (la dramatúrgia del teatre documental).
Però no només això, o això només serà el principi perquè no em sembla que sigui motivador oferir aquest curs sense la recerca de les passions del propi alumnat. Per què volem escriure teatre documental? Per què volem ser detectius teatrals? Per què volem resoldre un crim? I quin crim?
Així, la recerca no és el mitjà, ni l’objectiu. L’objectiu és conèixer-se a sí mateix per saber què es vol contar, què es vol dir, qui s’és.
En aquest sentit la proposta del curs passa per una doble recerca:
La dels interessos del propi alumne i la seva relació amb la història a documentar/investigar.
L’alumne ha d’entendre que en el teatre documental no hi ha voluntat d’entretenir, sinó que es parteix de la pròpia passió i la passió no és un entreteniment, sinó un motor per a la vida que parteix de les nostres obsessions. Aquest és un camí d’auto-exploració, d’auto-coneixement. Investigar quelcom que ens apassiona ens apropa a qui som. Coneix-te a tu mateix: Tornem a Sòcrates. Investigar és investigar-se.
La proposta del curs suposa una classe de noranta minuts (depenent del nombre d’alumnes) per setmana durant sis mesos en la que es treballaran tant la part teòrica, en dues classes inicials, com el desenvolupament pràctic de cada una de les investigacions a desenvolupar per cada alumne, però també les intervencions dels diferents alumnes en les investigacions dels altres. Serem un equip de detectius teatrals investigant històries múltiples, recopilant informació que ha estat oculta durant molt temps, tal vegada massa temps…
L’objectiu del curs és que cada alumne acabi el curs amb una obra investigada, documentada i escrita per sí mateix i que assoleixi les eines per poder fer-ho sol tantes vegades com vulgui.
Els vostres comentaris