Iguana Teatre indaga, explora i es fa acompanyar d’artistes amb coses a dir. Illòtic. Ressonàncies talaiòtiques és una especulació; un espectacle únic, diferent, sobre les sonoritats que ben podrien haver acompanyat el poble talaiòtic. Fantasia baix la direcció musical de Xavi Carbonell i la posada en escena liderada per Carles Molinet… fantasia però amb una feina ingent darrera, de documentació i associació d’idees. La tintinàbula, el pandero, el corn o les campanetes sonaran al poblat de s’Illot el pròxim 27 de juliol, per recrear el ritual, la lluita, el dol i la guerra. Amb un fil argumental tal vegada desdibuixat. El ritual (Veus, corns, doble clarinet, pandero) i reproduïm ara el dossier de premsa… una aproximació a un ritual litúrgic. Seguint models de la mediterrània antiga la sacralitat talaiòtica s’expressà amb ritual i sons paral·lels. La lluita (Doble clarinet, pandero, tintinàbula). Els habitants d’aquesta cultura eren bons guerrers i preuats com a mercenaris. Aquest capítol és l’expressió d’un conflicte violent entre dos membres de la comunitat en una lluita d’espases i abillats amb escut i casc. El dol (Veus, corns, pandero, tintinàbula, cròtals, campanetes), una representació sonora d’una cerimònia mortuòria. A partir d’analogies amb altres cerimònies funeràries, coetànies a la mediterrània, sorgeix la figura de la ploranera, el seu lament forma part de la cerimònia mortuòria i s’integra en el conjunt sonor. La guerra (Corn, doble clarinet, pandero, tintinàbula). ’home talaiòtic per la seva habilitat amb la fona va lluitar com a mercenari fins el indrets més recondits del món antic. Aquest fet el va posar en contacte amb cultures diverses. El son d’aquest capítol anuncien la conquesta romana i la fi d’una cultura.
Un espectacle musical i teatral per acostar-nos als homes i dones que habitaren les Illes abans que el romans. Un concert, però també un escenificació d’un poble guerrer, hàbil amb la fona i, segurament, sensible a la comunicació més enllà de la pura paraula. Les sopranos Bàrbara Femenias i Arantxa Calvo, Llorenç Ferrer, Pere Joan Martorell, les veus de la coral llorencina… i també Lucia Sánchez, Adrián Lahoz i Josep Isern, plorant o fent creant ombres, per exemple, a més dels esmentats Molinet i Carbonell; tots ells, i un equip de professionals per darrera, per du al present ressons d’un passat llunyà, misteriós per desconegut.
Ona edicions ha editat un cd amb la música enregistrada que es pot adquirir a la web d’Ona edicions http://onaedicions.cat/ i a partir del 27 de juliol al centre d’interpretació de s’Illot, telefonant al 971 246 200 o enviant un correu a info@iguanateatre.com així com a botigues especialitzades. Aquí, un tast
Els vostres comentaris