El semiòleg francès Roland Barthes va escriure: “La fotografia repeteix mecànicament el que mai més es podrà repetir existencialment [..], és el testimoni del que veig o ha estat”. En aquesta teoria es refereix a la captura, la fixació de la imatge per congelar-la eternament, considerant que la fotografia només adquireix el seu valor amb la desaparició irreversible del referent.
Gràcies a la perfecció de la tecnologia, actualment tenim tantes imatges d’instants diferents d’una mateixa cosa, que de vegades no en sabem distingir la bona, la inequívoca. Si fem una visita als arxius dels centres fotogràfics ens trobem amb un cabal immens d’instantànies de qualsevol realitat contemporània que obliga a quedar-se amb un aspecte de la realitat, aquell que més ens convé. Per això hi ha els festivals de fotografia; per arreplegar, per triar, per mostrar-nos els que s’està fent i el que ha marcat la història.
Un any més Palma acollirà un esdeveniment marcat precisament per la imatge: el PalmaPhoto, un projecte artístic dedicat a la fotografia contemporània organitzat per Art Palma Contemporani Associació de Galeristes amb la col.laboració de l’Associació Independent de Galeries d’Art de Balears.
L’any passat el PalmaPhoto ja s’havia marcat un objectiu: convertir-se en la segona cita cultural més important de Ciutat després de la Nit de l’Art. Aquesta vuitena edició, que se celebrarà el proper dia 21 de juny a partir de les 20 hores, té tots els matisos per aconseguir-ho.
Un total de 14 galeries, sense comptar les sales alternatives i espais com el Casal Solleric, Ses Voltes, Es Baluard i CaixaForum Palma participaran en un ampli programa.
El desordre que significa la dissolució de les pautes familiars convencionals serveix a l’artista Eulàlia Valldosera per mostrar visualment el canvi en certes conductes entre els éssers humans, a la Maior. Devora, a la Kewenig, el fotògraf alemany Elger Esser continuarà prenent l’element “aigua” com a tema central de la seva fotografia.
Diana Coca és una jove artista mallorquina que ha tingut un fort impacte en els circuits d’art jove a Europa, a través de les nombroses exposicions en què ha participat els premis i mencions rebudes, i l’interès que ha generat per part de tot tipus de premsa, tant nacional com internacional, ara ens mostrarà a SKL la seva darrera producció produïda a la Xina.
L’escocès Charles Sandison transportarà a l’espectador al CCPelaires al fascinant món de les paraules i els símbols fent-les dansar per les parets, finestres, columnes, escales…, adquirint vida pròpia i transmetent la sensació de pensament immediat. Una proposta de vídeo que complementa les quatre projeccions de “VideoArt al Carrer”, una iniciativa que es va iniciar el 2011 i que enguany compta amb la presència dels vídeos d’Amparo Sard, Joan Morey, Alícia Framis i Jorge Cosmen. Un itinerari urbà sorprenent en complet moviment, comissariat per Georgina Sas.
El mallorquí Nando Esteva presentarà a ABA “250gr. de talón”, un projecte creatiu descontextualitzant el producte (calçat) en una carnisseria, amb la col.laboració del dissenyador José Miró i seguint l’humor de Jean-Pierre Jeunet.
López Moral, l’artista que va quedar finalista al darrer Premi Ciutat de Palma presenta els paisatges que recorda de la seva pròpia infantesa, fotografia gairebé onírica que es podrà veure a Joan Oliver “Maneu”.
Almagul Menlibayeva, ambaixadora del seu país natal Kazakhstan al món de l’art al qual es va donar a conèixer a la Biennal de Venècia 2005 amb la videoinstal.lació “On the Road” exposada al Pavelló d’Àsia Central. Des de llavors s’ha convertit en una nòmada moderna que viu entre Almaty, Berlín i Nova York, però el tema central de les seves obres continua sent Kazakhstan amb els seus àrids paisatges i dones boniques. Ho veurem al Solleric, juntament amb la darrera producció de Pablo Genovés.
Gran presència la del mallorquí Toni Catany a Es Baluard amb una selecció d’obres que il.lustra dos dels gèneres presents en la seva trajectòria: el retrat i la natura morta.
Toni Amengual a Ses Voltes amb un projecte que duu per títol “Mallorca som tots” i en el que un gran cabal d’imatges inundaran l’espectador, demostrant que a través de la fotografia, la gent del carrer també forma part del nostre imaginari col.lectiu i que les càmeres aplicades als telèfons mòbils, els dispositius de darrera generació o les xarxes socials hi han ajudat en gran mesura.
Completen el programa els artistes: Cristina García Rodero, Antonio Navarro, Jordi Bernadó, Massimo Vitali, Fernando Guijar, Mitos Colom, Alberto García-Àlix, Robert Mapplethorpe, Nobuyoshi Araki, Gori Vicens, Pepe Cañabate, Maria Hook, Nuri Llompart, María Juarros, Cecilia Paredes, Adam Ball, Gerardo Cañellas, Pedro Coll, Andrés López, Teresa Pou, lluís Real i Javier Saguillo.
Els vostres comentaris