Ara fa sis anys, des d’Òrbita editorial decidirem tirar endavant un projecte diferent, tot i que no del tot original. Paul Auster ho havia fet una dècada enrere als Estats Units i com a fruit de l’experiència va publicar el llibre col·lectiu Anit vaig somiar que el meu pare era Déu.
El resultat del nostre homenatge, que consistia en repetir la seva experiència amb un abast balear, es va titular en referencia evident a l’autor: Anit vaig somiar que Paul Auster era Déu. Un llibre en el que participaren més de vuitanta autors, es publicaren una quarantena de relats i va tenir una excel·lent acollida crítica i popular.
Un èxit que ens va animar a repetir l’experiència dos anys després, i que amb idèntica mecànica i els mateixos objectius, es concretà en la publicació d’un nou llibre de relats escrits pels lectors, i que es titulà Paraula d’Auster. Ens resistíem a abandonar el nostre inspirador referent literari. I ara, caparruts i lletraferits, anem a per la tercera: Auster en primera persona.
El que es pretén, igual que en anteriors ocasions, és aconseguir una publicació col·lectiva d’experiències personals de la població en general, l’únic nexe comú de les quals ha de ser la realitat. Històries verídiques contades en primera persona per tots aquells que vulguin col·laborar i compartir un fragment de la seva vida, tal vegada íntim, potser inexplicable, dramàtic, descabellat, domèstic, costumista, divertit o simplement estrany. Cadascú el seu, que només pel fet de ser compartit esdevindrà a l’instant una història universal, sense deixar de ser única.
I així, el llibre vol convertir-se en una autèntica crònica social de gran valor etnogràfic, que retrata els costums, tradicions i endemismes del poble balear explicats pel poble balear.
Com, quan i a on
Característiques, condicions i bases del projecte:
No cerquem texts de professionals de l’escriptura, sinó narracions de ciutadans. Això no exclou escriptors o periodistes. No totes les persones són escriptors, però tots els escriptors són persones. De manera que tothom pot enviar el seu text com a ciutadà que escriu, sigui o no escriptor.
El relat ha d’estar escrit en català. En cas contrari serà traduït. La traducció serà revisada per l’autor abans de ser publicada.
No hi ha una extensió mínima i no pot superar les 1.500 paraules.
Ha d’estar escrit en primera persona, però pot incloure diàlegs si així ho considera l’autor.
Han de ser històries reals, no de ficció.
Han de ser històries, anècdotes o curiositats esdevingudes a territori balear o directament relacionades.
Ha de portar un títol.
El relat es publicarà signat per l’autor. Inclourà la població allà on viu. Exp: Pep Roig (Llubí).
No hi ha restriccions de participació. Poden enviar texts persones de qualsevol edat. Cada persona pot enviar tants de texts com vulgui.
Si l’autor té alguna imatge fotogràfica relacionada amb el fet narrat o d’algun dels personatges, la pot enviar.
De moment no hi ha una data màxima de lliurament de texts. Arribat el moment es farà pública i es tancarà el termini.
Com activitat complementaria al procés editorial de selecció de relats, els texts que els autors ens vagin remetent durant aquests mesos s’aniran llegint al programa cultural L’aviador d’Ib3 ràdio. Una lectura dramatitzada a càrrec d’una actriu professional (Catalina Rosell). I posteriorment s’entrevistarà l’autor en directe perquè ens comenti el seu relat en primera persona.
Enviar els texts a:
orbitaeditorial@gmail.com
De tots els texts enviats, l’editorial Dolmen , dins la seva línia Òrbita, en seleccionarà els que consideri que encaixen millor en les característiques de la publicació i que compleixen amb uns mínims qualitatius.
L’editorial es reserva el dret a corregir ortoestilísticament els texts per dotar de certa coherència el conjunt i garantir la correcció dels escrits.
Tots els texts seleccionats seran revisats pels seus autors abans de ser publicats.Els autors cediran els drets de publicació dels seus escrits abans de ser publicats. També per poder fer-ne promoció d’ells als mitjans de comunicació i a les xarxes socials com a part del producte final, el llibre.
Els vostres comentaris