Són vuit pel·lícules, en set sessions (dimarts 19 de novembre tenim programa doble, amb dos documentals), les que integren el cicle ‘Albert Camus a la Pantalla’, organitzat per la Universitat de les Illes Balears (Servei d’Activitats Culturals) i que té per escenari el Teatre Municipal Catalina Valls, a Palma, sempre a les sis de l’horabaixa, amb caire gratuït. Hi col·laboren l’Ajuntament de Palma, l’Arxiu del So i de la Imatge (Consell de Mallorca), l’Aliança Francesa i IB3.
Albert Camus va néixer a Algèria el 7 de novembre de 1913, ara fa cent anys, i va morir el 1960, en accident d’automòbil. Filòsof, novel·lista, autor de teatre, periodista, editor, Premi Nobel de Literatura, la seva família materna era menorquina i ell va visitar Mallorca i Eivissa el 1935.
El cicle arranca dimarts 5 de novembre amb L’estranger, adaptació de Luchino Visconti (1967) de la primera novel·la de Camus, protagonitzada per Marcello Mastroianni i Anna Karina. Dijous 7 es projecta Calígula (1971), versió rodada per a televisió per Jaime Azpilicueta de la seva peça de teatre, amb José María Rodero, Manuel Galiana i Elvira Quintillá.
Dijous 14 de novembre és el torn de La pesta (1992), realitzada per Luis Puenzo a partir de la novel·la del mateix títol i interpretada per William Hurt, Sandrine Bonnaire i Robert Duvall, entre d’altres. Dimarts 19 de novembre podem veure dos documentals sobre la vida i l’obra de l’escriptor d’origen menorquí: Albert Camus, una tragèdie du bonheur, de Jöel Calmettes, i la producció mallorquina Amour de vivre, de Luis Ortas.
Les tres darreres sessions es dediquen a pel·lícules relacionades amb l’època i l’entorn d’Albert Camus. La seva participació a la Resistència francesa s’il·lustra, dijous 28, amb el llargmetratge de René Clement Crema París? (1966), amb un repartiment d’estrelles com Alain Delon, Yves Montand, Leslie Caron, Kirk Douglas, Orson Welles o Glenn Ford.
Ja el desembre, dimarts 3 el conflicte algerià es correspon al film de Gillo Pontecorvo La batalla d’Alger (1966). I la influència de l’absurd i l’existencialisme, amb Al final de l’escapada (1960), de Jean-Luc Godard, amb l’inoblidable parella que integraren Jean Seberg i Jean-Paul Belmondo, dijous 5.
Els cent anys d’Albert Camus han estat celebrats a Mallorca amb altres iniciatives, com el curs d’estiu de la UIB Una aproximació plurisciplinària en el centenari del seu naixement, una exposició en l’Aliança Francesa, una taula rodona a la Fira del Llibre o la sol·licitud d’un centenar de persones i entitats de la cultura per que l’Ajuntament li dediqui un carrer a Palma.
Francesc M. Rotger
Els vostres comentaris